Rippikoululaisen huoltajille

Mikä rippikoulu?

Rippikoulu perustuu Jeesuksen kaste- ja lähetyskäskyyn. Rippikoulun tehtävänä on auttaa nuorta elämään ja ymmärtämään sitä uskoa, johon hänet on kastettu. Rippikoulussa tutustutaan siihen, mitä kirkkomme opettaa sekä  pohditaan elämää ja opetellaan toisen huomioonottamista. Rukous ja jumalanpalvelus tulevat tutuiksi tavoiksi elää Jumalan yhteydessä. Rippikoulun ydinsisältö voidaan kiteyttää kolmeen sanaan: elämä, usko, rukous.

Miksi rippikouluun?

Konfirmoituna nuori saa oikeuden toimia kummina sekä käydä itsenäisesti ehtoollisella. Rippikoulun käynyt ja konfirmoitu nuori voi äänestää kirkollisissa vaaleissa 16 vuotta täytettyään ja asettua ehdolle 18-vuotiaana. Rippikoulussa on paljon mukavaa tekemistä ja mahdollisuus saada uusia ystäviä. Rippikoulussa on mahdollisuus tutustua kristinuskon siihen puoleen, mikä esim. koulussa uskonnontunneilla ei ole mahdollista – hartauden harjoittamiseen, rukoilemiseen, seurakuntana yhdessä olemiseen.

Milloin rippikouluun?

Jos nuori kuuluu kirkkoon, hän voi mennä rippikouluun sinä vuonna kun täyttää viisitoista. Esimerkiksi sillä, missä kuussa hän on syntynyt tai minä vuonna aloittanut koulunsa ei ole merkitystä. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena. Kuitenkin yli 90 % kirkkoon kuuluvista nuorista käy rippikoulun sinä vuonna, kun täyttää viisitoista, joten vain harva siirtää riparin myöhemmäksi. Jollei nuori kuulu kirkkoon, hän tarvitsee huoltajiensa luvan voidakseen osallistua rippikouluun. Nuori voi tulla rippikouluun, vaikkei häntä olisi kastettu. Konfirmaatio ei ole mahdollinen ilman kastetta, mutta konfirmaatio ei myöskään ole pakollinen osa rippikoulua.

Minne rippikouluun?

Rippikoulu käydään yleensä omassa kotiseurakunnassa. Nuori voi osallistua myös toisen seurakunnan tai jonkin yhdistyksen järjestämälle rippileirille. Tällöin on parasta ottaa yhteyttä suoraan rippikoulun järjestäjään.

Mitä rippikoulussa?

Rippikoulun laajuus on noin 80 tuntia. Se koostuu opetuksesta ja erilaisista tapahtumista ja tutustumiskäynneistä. Tarkoituksena on, että nuoret tutustuvat kristilliseen uskoon ja elävät mukana seurakunnassa mahdollisimman monipuolisesti. Samalla halutaan huomioida nuorten elämänkysymykset ja odotukset.

Aiheita, joihin rippikoulussa voidaan tutustua, ovat esim. Raamattu, oma seurakunta, omatunto, Jeesuksen elämä ja opetukset, kaste ja ehtoollinen, luomakunta, Pyhä Henki, seurustelu, rukous, kuolema ja kärsimys. Työskentelyissä tehdään usein ryhmätöitä, näytellään ja keskustellaan. Rippileirillä työskentelyiden välillä ruokaillaan, ulkoillaan ja puuhataan monenlaista muuta mukavaa. Rippikouluun kuuluu myös pienryhmäopetusta, jossa pienempiin ryhmiin jakautuneet rippikoululaiset pohtivat yhdessä isosten eli hiukan vanhempien, jo rippikoulunsa käyneiden nuorten kanssa ajankohtaisia asioita ja lukevat Raamattua. Myös päivän aikana toteutettavat rukoushetket ja musiikki liittyvät oleellisesti rippikouluun. Monille rippikoulu onkin yksi elämän hienoimpia kokemuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *